شاید برای شما هم پیش آمده باشد که اسم خودروی متعارف و یا خودروی نامتعارف را شنیده باشید. اغلب آنهایی که این نام ها را شنیده اند در هنگام دریافت خسارت از شرکت های بیمه است چرا که در شعبه های پرداخت خسارت همه شرکت های بیمه ای به وفور میتوان متعارف و غیرمتعارف را شنید.
و اما منظور آنها از خودروی متعارف و نامتعارف چیست و چه کاربردی دارد؟ اهمیت دانستن آن برای چه کسانی ضروریست؟
در زمان وقوع حادثه رانندگی بین دو خودرو بیشترین جایی است که این لغت به کار برده خواهد شد، آیا تصادف بین خودروهای متعارف بوده است؟ اگر پاسخ مثبت باشد شرکت های بیمه گر تمام خسارت ایجاد شده را البته تا سقف تعهدات مندرج در بیمه نامه به شخص زیان دیده پرداخت میکنند و اگر خودرو غیر متعارف باشد با بسته شدن نسبت ، خسارت پرداخت میشود.
حال تعریف خودروی متعارف و خودروی نامتعارف چیست؟؟؟
خودروی متعارف خودرویی است که ارزش آن خودرو از نصف دیه مشخص شده هر سال بیشتر نباشد و خودروی نامتعارف خودرویی است که ارزشش بیشتر از نصف دیه یک مرد کامل باشد.
تصادف کردن با خودرو های گران قیمت همیشه از دغدغه های اقشار متوسط و ضعیف جامعه بوده است که اگر این افراد از وجود این قانون مطلع بودند باعث میشد هنگام تصادف کمتر دچار ضرر شوند.
برای مثال در تصادف خودروی پراید که جزو خودرو های متعارف است با فرضا خودروی بی ام و که خودرویی غیر متعارف است اگر راننده پراید مقصر صد درصد شناخته شود نیاز به انجام کار خاص و یا پرداخت همه خسارت از طرف راننده پراید نیست چراکه اگر یک میلیارد ارزش بی ام و برآورد شود و صد میلیون تومان به آن خسارت وارد گردد با فرض اینکه دیه در سال جاری 440میلیون تومان است راننده پراید موظف به پرداخت 22میلیون تومان خسارت به راننده بی ام و میگردد که میزان حداقل تعهد مالی در سال 99 یازده میلیون تومان است و این مبلغ را شرکت بیمه پرداخت میکند و کافیست تنها 11میلیون از جیب راننده پراید پرداخت گردد نه 100میلیون .
و اما راننده بی ام و در صورت نداشتن بیمه بدنه که جبران خسارت اضافی را میکند باید از جیب الباقی خسارت متحمل شده را بپردازد.
برای بدست آوردن این میزان پرداختی از فرمول زیر میتوان به آسانی میزان خسارت پرداختی را محاسبه کرد.
اگر هر دو خودرویی که دچار تصادف شده اند متعارف باشند باید همه خسارت به شخص زیان دیده پرداخت گردد که اگر مازاد بر تعهد مالی سال جاری باشد الباقی خسارت باید از جیب راننده مقصر به زیان دیده پرداخت گردد.
پس اگر شما خودروی سوار میشوید که ارزش آن از نصف دیه بیشتر است خودرویی نا متعارف دارید و حتما باید برای آن بیمه بدنه تهیه نمایید و اگر خودروی شما ارزشش از نصف دیه کمتر است حتما میزان تعهد مالی مناسبی برای آن در زمان صدور بیمه شخص ثالث انتخاب نمایید.
با سپاس از همراهی شما
مسعود قضاوی
bimedan