قانون نسبی سرمایه یا ماده10 قانون بیمه چیست؟؟؟
شاید برای شما پیش آمده باشد و شاید هم در آینده پیش بیاید که قرار باشد از شرکت های بیمه خسارتی دریافت کنید. رخ دادن حادثه امری است که نه زمان آن را کسی میتواند پیشبینی کند و نه میتوان جلوی وقوع حوادث و اتفاقات را گرفت چراکه انسان هر اندازه که محتاط باشد تنها میتواند ریسک مواجه شدن با اتفاقات ناخواسته را کاهش دهد ولی این میزان هرگز صفر نخواهد شد.
پس لازم میدانم شما را بایکی از مهمترین قوانین بیمه که در اغلب موارد موجب متضرر شدن بیمه گذاران میشود ،آشنا کنم…
قانون نسبی سرمایه و یا ماده10 قانون بیمه
نامی آشنا برای اکثر افرادی که هنگام دریافت یا بروز خسارت با آن مواجه میشوند.شاید به جرئت میتوان گفت که بالای 90درصد اختلافات بیمه گران و بیمه گذاران در هنگام پرداخت و یا اخذ خسارت به همین قانون نسبی سرمایه یا ماده10 قانون بیمه وابسته است.
تعریف نوشتاری قانون نسبی سرمایه یا ماده10 بیمه :
هرگاه مالی کمتر از ارزش واقعی خود نزد شرکت بیمه گری بیمه شده باشد ، شرکت بیمه گر به هنگام پرداخت خسارت به نسبت حق بیمه پرداخت نشده ،خسارت پرداخت نمیکند.
شاید بهتر باشد این موضوع را بایک مثال بصورت کامل و جامع برای شما بیان کنم.
برای مثال من یک فروشگاه لباس داشته و قصد دارم اجناس داخل فروشگاهم را بیمه آتش سوزی نمایم تا در صورت وقوع حادثه جبران خسارت شود . اگر کل دارایی من در فروشگاه یک میلیارد تومان باشد اما در زمان درخواست بیمه نامه (چه سهواً و چه برای آنکه مبلغ کمتری حق بیمه پرداخت کنم) اجناس موجود را مثلا پانصد میلیون تومان بیان کنم و طی یک حادثه 500میلیون تومان از اجناس دچار حریق گردد، شرکت بیمه گر به فرد زیان دیده 250میلیون تومان خسارت پرداخت میکند.
شاید شما توقع داشتید که بنده مبلغ 500میلیون تومان را بیان کنم و فرد بیمه گذار فقط 500میلیون تومانی که کمتر بیمه کرده است را از دست بدهد…
اما اینگونه نشد و همین امر است که موجب اختلاف خواهد شد ، چراکه بیمه گذار موقع خسارت گمان میکند حال که ارزش واقعی یک میلیارد تومان است تا 500میلیون تومان در برابر خطرات بیمه شده است و این مبلغ را دریافت میکند اما شرکت های بیمه گر نظرشان متفاوت است.
اینجا بحث قانون نسبی سرمایه یا ماده10 قانون بیمه اجرا میگردد و شرکت بیمه بنا بر این قانون چون بیمه گذار هنگام خرید بیمه نامه مورد بیمه را بجای یک میلیارد ،پانصد میلیون اعلام کرده است شرکت بیمه نیز موقع خسارت به همان نسبت کمتر به بیمه گذار خسارت پرداخت میکند که در این مثال 250میلیون تومان خواهد شد.
فورمولی ساده برای آنکه به راحتی بتوانید میزان دقیق مبلغ خسارت پرداختی از سوی شرکت های بیمه را بسنجید برای شما ذکر میکنم:
این قاعده برای کلیه رشته های بیمه ای به جز رشته شخص ثالث خودروها اجرایی میگردد.
البته که عمده ترین اختلافات برای این قانون در بیمه نامه بدنه خودرو اتفاق میافتد ،چون میزان تصادفات و حوادث برای خودرو ها بسیار زیاد است و همچنین قیمت خودرو روز به روز در حال افزایش و نوسان است.
پس پیشنهاد میکنم در هر زمینه ای اگر اموالی را بیمه نموده اید حتما ارزش واقعی و منطقی روز را به شرکت های بیمه گر اعلام نمایید و در صورت کم یا زیاد شدن ارزش اموال حتما به نماینده واحد صدور خود اعلام کنید و با چاپ یک الحاقیه میتوانید بیمه نامه ای با ارزش واقعی و بروز داشته باشید تا در صورت بروز حادثه دچار اختلاف با شرکت های بیمه نشده و متضرر نشوید.
با تشکر از همراهی شما
مسعود قضاوی
نماینده بیمه